4a. Planta

Exposició ART + ESCOLA + MÀGIA

 

Inauguració: dimarts 13 de maig, a les 6 de la tarda
Del 13 de maig al 8 de juny de juliol de 2025


Comissariat per: Òscar Moya i Marta Pareja

 

Gairebé 800 alumnes de 14 centres educatius del Vallès Oriental són els protagonistes d’aquesta novena exposició d’Art + Escola a la comarca. Aquest projecte, liderat per ACVIC des de fa més d’una dècada i implantat a la comarca per l’Associació Cultural amb la col·laboració del Museu de Granollers, parteix de la premissa que l’art, entès des de la seva multiplicitat de formes contemporànies, pot proporcionar eines útils per revitalitzar accions educatives.

Enguany, l’alumnat participant -d’I4 a batxillerat- acompanyat per l’equip d’assessors del projecte ha treballat al voltant de la idea de “màgia”, un concepte que ha acompanyat la humanitat des de l’inici de la nostra memòria i que en aquesta exposició, pren diverses formes: dels trucs de mans i els conills que apareixen de dins d’un barret, fins a les il·lusions òptiques, passant pel ritual, els somnis, allò sobrenatural, invisible o que s’escapa de la nostra lògica.

L’art, com la màgia, necessita la innocència, necessita voler jugar per descobrir totes les possibilitats que ofereix. La màgia hi és, a tot arreu, només cal veure-la, detectar-la, explorar-la.

 

 

ART I ESCOLA és un programa que té com a fita promoure i posar en valor la presència de l’art a les escoles. Establint una xarxa de col·laboracions entre diferents agents que treballen des de l'àmbit de l’art i l'educació, conjuntament amb els centres educatius que hi participen. Parteix de la premissa que l'educació forma part de la producció cultural i que l'art, entès des de la seva multiplicitat de formes contemporànies, pot proporcionar diverses eines útils per revitalitzar accions educatives.

El programa és una iniciativa d'ACVIC Centre d’Arts Contemporànies de Vic i el Centre de Recursos Pedagògics d'Osona i arriba al Vallès Oriental impulsat Fundació Cultural de Granollers AC, amb el suport del Museu de Granollers. 

En cada edició es proposa un tema prou ampli perquè es pugui treballar des de l’art contemporani i de forma interdisciplinària a les aules, des d’àmbits com les ciències socials, ciències naturals, educació visual i plàstica, audiovisual, tecnologia, matemàtiques, informàtica… Enguany, el tema és LA MÀGIA 

La màgia ha acompanyat la humanitat des de l’inici de la nostra memòria. No parlem només de trucs de mans o de conills que treuen el cap de dins un barret, sinó de saber trobar el joc i la poètica en instants quotidians. Aquell moment entre el somni i el despertar, la metamorfosi d’una papallona, la divisió cel·lular que dona lloc a una nova vida o el moment en que un avió deixa de tocar a terra. En moments així hi ha màgia, hi ha una connexió amb allò impossible. La frase feta que tots coneixem, el “veure per creure”, aquest any s’ha convertit en “creure per veure”. Creure per obrir-nos a possibilitats. Creure perquè construir aquestes possibilitats sigui una realitat. 

 

Equip d’assessors artístics

Pol Aumedes

Joana Capella
Òscar Moya

Marta Pareja

 

CENTRES EDUCATIUS PARTICIPANTS

CEE (Centre d’Educació Especial) Montserrat Montero (Granollers), Escola Camins (Les Franqueses), Escola Joan Sanpera i Torras (Corró d’Avall), Escola Ferrer i Guàrdia (Granollers), Escola Ginebró (Llinars), Escola La Sagrera (Santa Eulàlia de Ronçana), Escola Mestres Montaña (Granollers), Escola Pereanton (Granollers), FEDAC Sant Feliu (Sant Feliu de Codines), INS Celestí Bellera (Granollers), INS El vern (Lliçà de Vall), INS Lauro (Les Franqueses), INS Marina (La Llagosta) i INS Marta Estrada (Granollers). 


Tota la informació del projecte a www.acgranollers.cat