Opera aperta 2023

Voici..., 2005. Instal·lació de Jordi Benito

Opera aperta. Festival d’art i paraula de Granollers

Imatge, reflex i realitat.

Granollers,  7 a l’ 11 de juny 

 

Del dimecres 7 al diumenge 11 de juny torna Opera aperta. Festival d’art i paraula de Granollers, que aquest any arriba a la quarta edició i es consolida com un festival de ciutat. Com altres anys, partint d’una obra de la col·lecció d’art del Museu de Granollers, l’obrim cap al pensament i cap a la ciutat –d’aquí l’Opera aperta– programant cinc dies d’art i paraula participatius i oberts a tothom.

L’any 2005, Jordi Benito componia aquesta obra partint del poema de Paul Valéry «Narcisse parle», del llibre Album de vers anciens (1920). Prenent un vers del poema, escriu a mà «Voici dans l’eau ma chair de lune et de rosée», acompanyat d’una seqüència numèrica que correspon al temps de dicció dels fonemes del poema en francès. «La música dels nombres m’enamora, com l’art, com la poesia», explicava Benito. Poesia i matemàtica com dues aproximacions per abastar l’irreductible misteri de la realitat. 

En aquesta instal·lació de llum, el neó blau crea un joc de reflexos aquàtics que convida a debatre sobre nocions com imatge, reflex i realitat. Una línia conceptual que remet a un dels grans temes del pensament com és la pregunta per la realitat. Què podem considerar real? Com ens hem de moure avui en el món de les realitats replicades? Com podem distingir el que és real del que és pura impostura? Amb aquests interrogants com a nord, us presentem la quarta edició d’Opera aperta, el festival d’art i paraula de Granollers.

Jordi Benito (1951-2008) va ser un creador radical. Les seves accions dels anys setanta a l’església de Santa Justa de Lliçà d’Amunt, a la Fundació Miró de Barcelona i al Centre Pompidou de París encara impacten. Convertides en rituals de sang, pintura, simbolisme, mística i animalitat, perseguien l’obra d’art total. En un segon moment creatiu, ja als anys noranta i dos mil, es va interessar per la complexitat del coneixement, amb instal·lacions de llum i fórmules numèriques, com aquesta de l’any 2005, que interroga la relació entre la poesia, la matemàtica i altres aproximacions a la realitat. 

Cinc dies de conversa, lliçons, tertúlies, art i descobriment. Aquest any, Opera aperta creix amb la participació de la Universitat Popular de Granollers, una entitat consolidada a la ciutat que suma la seva Escola d’Estiu a la nostra programació i fa que el festival abasti més dies i més activitats. Una bateria de propostes gratuïtes i obertes a tothom us esperen en aquesta Opera aperta 2023.

Informació 

Entrada lliure amb aforament limitat, no cal fer reserva prèvia.Un cop finalitzat el festival, tots els actes es penjaran al canal de Youtube del Museu de Granollers.L’organització es reserva el dret de canviar els formats si les mesures sanitàries ho determinen. 

Lectures per anar fent boca

Les biblioteques de Granollers són presents també a Opera aperta amb una guia de lectura que han elaborat amb les publicacions recents dels participants al festival. La trobareu a la Biblioteca Can Pedrals, Biblioteca Roca Umbert i també a  https://www.bibliotequesdegranollers.cat/

Podreu adquirir els llibres dels participants gràcies a la col·laboració de les llibreries La Gralla i Abacus. 

Entrada lliure amb aforament limitat, no cal reserva prèvia

Finalitzat el festival, tots els actes es penjaran al canal de Youtube del Museu de Granollers. 

Opera aperta ha estat inclosa en el Banc de Bones pràctiques de projectes culturals de la Diputació de Barcelona dins del projecte Cultura Transformadora.