Sala 2

In Illo Tempore. Granollers en època romana 

Del 12 de novembre al 31 de desembre de 2023.

 

L’exposició In Illo tempore ens parla de la Granollers en època romana i pretén acostar-nos a la realitat de la ciutat d’ara fa gairebé 2.000 anys. Ja fa tres dècades que s’intervé arqueològicament a la ciutat i durant el s. XX s’han fet troballes, elaborat estudis gràcies als quals sabem d’on venim. La Granollers de l’època romana s’identifica com una vil·la romana, un centre de producció alhora que residencial, pertanyent a un ric propietari, tal com evidencien algunes de les sumptuoses restes arqueològiques de la nostra ciutat. 

L’exposició ens acosta a aquesta realitat i ens acompanya per tal de descobrir el nostre patrimoni i el nostre passat. A través de sis àmbits ens endinsem en la construcció i els materials emprats, qui vivia a la vil·la, què s’hi produïa, amb què es comerciava... amb una selecció de peces del fons del Museu de Granollers. Els protagonistes són els objectes, majoritàriament provinents de Granollers, molts dels quals han estat seleccionats, inventariats i restaurats per l’ocasió. 

Més de 300 peces: des d'àmfores a monedes, de gerres a agulles d’os, de mosaics a plats... I per ajudar a donar veu a tota aquesta base material, la mostra s’acompanya amb reconstruccions virtuals que il·lustren el que avui encara continua sota terra o ha desaparegut irremissiblement. El resultat proposa una relectura de quina és la realitat del Granollers romà mitjançant peces majoritàriament d’abast local, la majoria de les quals no han estat mai encara exposades.  

Catàleg 

L’exposició va acompanya d’un catàleg il·lustrat de 140 pàgines amb textos d’Alexandra Uscatescu: La vil·la romana de Granollers; Piero Berni, Cèsar Carreras, Oriol Olesti i Marc Guàrdia: Les propietats de la Gens Licinia: Una proposta per a un topònim; Diana Gostidi i Isabel Rodà: Epigrafia llatina de Granollers i Jordi Pardo: Les troballes arqueològiques d’època romana al nucli urbà de Granollers (1492-1990).