Sala 1
Històries sense paraules. El retaule de sant Esteve de Granollers.
L’exposició Històries sense paraules. El retaule de sant esteve de Granollers és una proposta realitzada gràcies a la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). A partir del retaule de sant Esteve de Granollers, d’època medieval, ens endinsem en un temps en què les imatges parlaven més fort que les paraules i els artesans creaven autèntiques obres d’art que adornaven els nostres temples. Amb pinzells i pigments naturals, donaven vida a les històries sagrades, transformant les taules de fusta en finestres cap al món espiritual.
Aquesta exposició us convida a transitar per un temple simbòlic del Granollers baix medieval, iniciem el camí franquejat per 13 mènsules que procedeixen de l’església parroquial de sant Esteve, ja siguin de la nau, de l’absis o de la portalada. Fonamentalment, pertanyen al període gòtic, tot i que els trets arcaïtzants i el llenguatge esquemàtic d’algunes d’elles en testimonien la tradició romànica.
Si continuem avançant trobarem el retaule de sant Sebastià i sant Eloi, obra del taller Vergós. Provinent de la capella lateral de sant Sebastià i sant Eloi de l'església parroquial de Sant Esteve de Granollers. Retaule venut a la junta de Museus de Barcelona, l’any 1917, juntament amb el retaule de l’altar major de sant Esteve de Granollers. Obra realitzada cap a 1500, on podem veure sota el Calvari i al centre, sant Sebastià presidint la trama. A dreta i a esquerra, els carrers amb els fets àlgids de les vides de sant Sebastià i sant Eloi. A la predel·la, sant Roc, sant Llop, el Crist en Pietat, sant Nicolau i sant Bartomeu arrodoneixen el conjunt.
Continuem endavant i trobarem dos audiovisuals, un amb la recreació de l’aixecament de l'església gòtica de sant Esteve de Granollers, avui malauradament quasi desapareguda, menys el campanar. Vestigi i testimoni d’una època passada, s’aixeca avui dia a l'església actual de la ciutat. L'altre audiovisual, ens endinsa en el treball dels tallers en època medievals i la funció adoctrinadora dels retaules en aquesta l’època. Descobrirem els contractes que regien la creació d'un retaule, i coneixerem el paper fonamental dels gremis en la preservació de l'art i la qualitat dels seus productes.
Una mica més enllà, trobarem en dos fragments de la trona petita de la capella del Roser, de l’any 1703. Tot i l’evident estil gòtic de les peces, aquestes foren obrades segles més tard a imitació de la trona gòtica, avui desapareguda. Devem la conservació de la trona petita al pintor Vicent Albarranch i Blasco, membre fundador de la Comissió del Museu de Granollers. Tot i la participació dels sindicats anarquistes en la crema i posterior enderrocament de l’edifici, el comitè revolucionari facilità que la Junta del Museu de Granollers pogués recuperar de l’església alguns elements artístics abans de l’incendi.
A la fi trobem el retaule de l’altar major, quasi conservat completament, un conjunt retaulístic emblemàtic format per 13 taules amb 14 escenes, que tanca el recorregut de l’exposició. A les esglésies gòtiques, el retaule major és el referent principal de l’edifici. Majestuosa, és la imatge que més centrifuga l’esperit i les mirades de la congregació.