Espai Obert

El dit a l'ull. L'inconscient fotogràfic. 

Panoràmic. Festival de cinema, fotografia i més

Una selecció d'artistes internacionals donen testimoni sobre la preocupació al voltant de la fotografia inconscient. Joachim Schimdt Blanca Viñas, Roberto Huercaya, Christian Allen / Nancy Bean, Philip Schuette, Sylvie Bussières, Andreas Müller-Pohle, Juana Gost, Miguel Angel Tornero, Luis Gordillo, Francele Cocco, Blanca Casas Brullet, Pierre Cordier, Nino Migliori, Pere Formiguera i Lluís Estopiñan ens presenten els seus treballs de gran riquesa plàstica i conceptual i ens il·lustren el joc i l'exploració del productiu recorregut al llarg dels molts vessants de l'atzar. Exposició comissariada per Joan Fontcuberta.

Del 14 d'octubre al 28 de novembre.

Molt sovint, la creació artística s’ha basat en l’atzar. Amb tècniques com l’escriptura automàtica, l’objet-trouvéo el cadavre-exquis, els surrealistes en van fer justament bandera: la màgia de l’aleatorietat i d’allò  imprevist desbaratava la obsessió de control de l’art tradicional, massa lligat a programes i rutines. L’atzar ha estat doncs un dels motors de l’estètica d’avantguarda.

La irrupció de la fotografia va contribuir a trencar el pacte inestable que fins aleshores les imatges havien mantingut amb l’atzar, perquè la càmera mai permetia a l’operador una consciència total del resultat. La història de la fotografia ha transcorregut paral·lela a la historia de l’atzar i els creadors d’avui, no només ho palesen amb escreix, sinó que posen el dit a la llaga recreant-se en les diferents formes amb què la sort i la casualitat condicionen les nostres vides.

Una selecció d’artistes internacionals ens en donen testimoni. Roberto Huercaya s’emporta grans full de paper fotosensible a la selva amazònica i deixa que la claror de la lluna o els llamps impressionin l’ombra d’arbres i matolls. Joachim Schmid treballa amb les fotos llençades a les escombraries i recuperades tot passejant per diferents ciutats. Philip Schuette aprofita la massificació d’imatges disponibles a Internet per visualitzar la idea de serendipitat: aquella concomitància de circumstàncies de probabilitat remotíssima però que finalment acaba passant. Sylvie Bussières, artista resident a Roca Umbert Fàbrica de les Arts deGranollers, deixa que una grafia automàtica i espontània repliqui els grafismes inesperats de la natura. Blanca Viñas manipula les tripes del dispositiu fotogràfic per tal de trencar la ortodòxia òptica i mecànica de la càmera. Andreas Müller-Pohle explora una fotografia gestual, captant instantànies sense mirar pel visor. Christian Allen penja del coll de la seva gateta Nancy Bean una càmera automàtica amb un disparador programat per captar imatges a mesura que recorre l’interior de la casa i el barri més proper. Juana Gost realitza un mural amb una pila de fotos que es van mullar durant una forta tempesta. Miguel Angel Tornero barreja diversos arxius d’imatge i fa que una aplicació els fongui generant monstruositats inesperades. Lluís Estopiñan aprofita els accidents en utilitzar tècniques fotogràfiques artesanals. 

 

Activitats a l'entorn de l'exposició

Diumenge 17 d’octubre, a les 12 h

Visita comentada a l’exposició a càrrec de Joan Fontcuberta
Cal fer reserva prèvia. Aforament limitat

 

Dimecres 20 d’octubre, a les 19 h

Taula rodona: Sense control: atzar i creació fotogràfica
Amb Blanca Viñas, Blanca Casas i Joan Fontcuberta i la participació de la Universitat popular de Granollers

Tot sistema regenerador d’imatges té el potencial de produir resultats imprevistos. Walter Benjamin ho va anomenar «inconscient òptic»; Franco Vaccari, «incoscient tecnològic». Sovint, el procés de creació es beneficia de l’aventura en aquestes terres desconegudes dominades per les forces de la incertesa, fora de tot control i gestió. De la mà de Blanca Casas Brullet i de Blanca Viñas debatrem la intervenció de l’atzar en els seus projectes artístics.

Cal fer reserva prèvia. Aforament limitat