Espai Obert

GRANOLLERS, EN EL CENTRE DE LA PERIFÈRIA

Del 16 de desembre de 2022 al 9 d’abril de 2023

Inauguració: divendres, 16 de desembre, a les 7 de la tarda

 

Les imatges que componen aquesta exposició del pintor granollerí Bernat Barris són un pretext per donar forma a la mirada quotidiana en el si del territori. Un territori que es presenta com un escenari conegut, però també oblidat. La pinzellada de l’artista és una excusa per donar valor a l’experiència humana del dia a dia, la individual i la col·lectiva, ja sigui a través del record, de la vivència o del desig. Observar, reflexionar, anotar, tornar a reflexionar, dibuixar, emmarcar, repensar i esborrar, pintar, preguntar, atrevir-se i mostrar: vet aquí la gimnàstica de la quotidianitat que dona vida a aquesta exposició i que ha de servir per bastir ponts entre terrenys adjacents però allunyats, que ha de fer de l’oportunitat donada un crit de justícia sense necessitat de reparació, però amb un fort component reivindicatiu.

Què ens porta a reflexionar en veu alta i amb brotxa fina sobre casa nostra? La mateixa afirmació: Granollers és casa nostra. Ho és i sentim la necessitat de conèixer-la, de pintar-ne les parets i de reorganitzar l’espai. La ciutat ha estat, massa temps, lloc de partida i lloc d’arribada: centrem-nos aquesta vegada en l’estada. I, per fer-ho, donem-li la importància que l’atreviment mereix: que el traç de l’artista exposi les idees i que aquestes paraules en dibuixin la forma.

Aquí hi trobareu relats pintats d’allò que es veu, però no es mira; relats d’allò que importa, però es menysprea; relats de la marginalitat nascuda del progrés; relats figurats de la complexa relació entre el centre i la perifèria. Relats granollerins.

L’obra de Barris és un manifest de la contemplació, comissionat per la voluntat del ser en el lloc davant l’amenaça del no-ser —l’oblit— en el no-lloc.

Perquè l’art —ara i aquí— és un lloc que fa la guitza als no-llocs.

David Sánchez Rueda