Opera aperta 2022

Francesc Abad. Spuren, 1988. Instal·lació. Núm Inv. MDG 12576

Opera aperta. Festival d’art i paraula de Granollers

Rastre, deriva, viatge

Granollers, 9 - 12 de juny de 2022

 

El viatge ocupa un lloc destacat en l’imaginari universal i en els mites fundadors d’Occident: des del al viatge iniciàtic d’Ulisses, l’èxode bíblic del poble hebreu o el Llibre dels morts d’Egipte. I que és viatjar no té tan sols un sentit físic, com a desplaçament geogràfic o com a descobriment de mons diferents, sinó també com a transformació o exploració interior. Una noció que funciona com una metàfora precisa i preciosa de la vida humana, potser per això el seu simbolisme és inesgotable. Més que l’èpica de l’aventura i l’atracció per l’abisme del desconegut, el que hi ha en joc en tot viatge és una experiència de perfeccionament. Com si l’únic viatge possible, la vertadera expedició ignota, fos el que realitzem a l’interior d’un mateix.

Dels diferents sentits del viatjar en parlarem a la tercera edició d’Opera aperta, festival d’art i paraula de Granollers. Un festival produït pel Museu de Granollers i que aquest any arriba a la tercera edició. Partint d’una obra del fons d’art del museu, deixem que ens interpel·li a l’entorn d’aquesta gran metàfora que és la noció de viatge, amb quatre dies de xerrades, debat i accions artístiques participatives i obertes a tothom.  

En aquesta edició, és una instal·lació de Francesc Abad que porta per nom Spuren o Rastres qui ens convida a debatre a l’entorn de la noció de viatge. Francesc Abad, que ha fet de la memòria d’Europa un dels seus temes d’interès, en aquesta obra de 1988 va recuperar la figura de Walter Benjamin, gran pensador jueu alemany enterrat al cementiri de Portbou, on va arribar el setembre de 1940 fugint de la Gestapo. Quan va saber que l’endemà seria retornat a França i lliurat als nazis, es va suïcidar. Les maletes solitàries vora el camí invoquen la idea de rastre i petjada, de ruta. Si bé el de Benjamin va ser un viatge sense tornada, la seva figura fa d’esperó perquè ens interroguem sobre quin lloc ocupa el desplaçament, la deriva i el caminar en l’imaginari humà. 

Hem convidat a intel·lectuals, teòrics, artistes i cineastes perquè ens acompanyin durant quatre dies per convertir Granollers en un espai de diàleg. Aquest any, Opera aperta surt al carrer i recupera la Porxada com a lloc de conversa compartida. Amb lliçons, xerrades, tallers i accions artístiques que ja van sent el segell del Festival d’art i paraula de Granollers. Us hi esperem!

Informació 

Entrada lliure amb aforament limitat, no cal fer reserva prèvia.Un cop finalitzat el festival, tots els actes es penjaran al canal de Youtube del Museu de Granollers.L’organització es reserva el dret de canviar els formats si les mesures sanitàries ho determinen. 

Lectures per anar fent boca

Les biblioteques de Granollers són presents també a Opera aperta amb una guia de lectura que han elaborat amb les publicacions recents dels participants al festival. La trobareu a la Biblioteca Can Pedrals, Biblioteca Roca Umbert i també a la Biblioteca virtual.

Podeu descobrir i adquirir els llibres dels participants a les llibreries de Granollers.

 

Podeu visionar les activitats a cada enllaç: