Diàleg 1

Les odissees contemporànies. Entre la necessitat i el plaer

Patricia Almarcegui en diàleg amb Tania Adam

Dissabte 11 de juny, 11 h, Plaça de la Porxada

 

L’Odissea es troba entre els relats fundacionals d’Occident. Des d’aquest poema èpic, sembla que no hi ha viatge sense aventura. Si bé hi ha viatges impulsats pel desig de conèixer, n’hi ha d’altres imposats per la necessitat. Quins són els Ulisses d’avui? Que podem esperar, avui, de la noció d’aventura?

 

Patricia Almarcegui és escriptora, viatgera, teòrica del viatjar i professora universitària de literatura comparada. Ha estat docent convidada a la Universitat Americana del Caire i a la Sorbona, París IV. Ha viscut a Egipte, al Iemen, a Uzbekistan, a Sri Lanka, al Japó, a l’Índia i a l’Iran, entre altres països. És autora de nombroses cròniques de viatge i de llibres d’assaig com El sentido del viaje (Junta de Castilla y León, 2013), que va rebre el premi d’assaig Fray Luís de León 2012; Una viajera por Asia Central. Lo que queda del mundo (Universitat de Barcelona, 2016) i Conocer Irán (Fórcola, 2018). Ha publicat articles a Quimera, Revista de Occidente, La Vanguardia, eldiario.es o El País, entre altres mitjans.

 

Tania Adam és periodista i crítica cultural. El seu treball explora les diàspores negres i els possibles relats alternatius sobre el continent africà en l’imaginari col·lectiu europeu. Creadora de la plataforma cultural i de pensament crític Ràdio Àfrica Magazine, també dirigeix i presenta el programa radiofònic Ràdio Àfrica a Betevé Ràdio. Ha comissariat exposicions a La Virreina, al MACBA i al CCCB, i ha presentat i dirigit programes de ràdio i televisió a Betevé i Radio Primavera Sound. Escriu en mitjans com El Salto DiarioEl CríticLa DirectaAfrica is a CountryCtxt i La Maleta de Portbou, entre d’altres. Des del febrer d’aquest any, forma part del plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).