Sala SET

Joan Fontcuberta. Poemes de l’alquimista

 

POEMES DE L’ALQUIMISTA: Un assaig fotogràfic

Aquest poemari visual vol retre homenatge als Poemes de l’alquimista, l’obra cabdal de Josep Palau i Fabre i una de les propostes més potents i compactes de la poesia catalana del segle XX. Per a Palau i Fabre l’alquímia s’entenia com a voluntat d’exploració i de transformació, l’esforç de doblegar les forces obscures de la natura i conjurar la mort. 

La fotografia, per la seva banda, s’ha vist sempre compromesa en la missió assignada a la seva pròpia pedra filosofal, aquella que transmuta les sals de plata en records. Però què passa quan aquesta alquímia defalleix? Doncs que la fotografia queda sumida en l’amnèsia. 

En els darrers anys he estat furgant en arxius i col·leccions històriques a la recerca d’imatges fetes malbé:fotografies malaltes que han perdut la seva condició documental, fotografies desproveïdes de memòria i per tant inhabilitades a seguir “habitant” els arxius. Son imatges que no moren sinó que, utilitzant un terme paulaufabrià, desneixen. 

Respectant l’estat de la seva degradació natural i progressiva, sense cap altra intervenció que la poètica de l’object-trouvé, he triat un recull d’imatges desnascudes que evoquen melancòliques el sublim de la bellesa espantosa. 

Joan Fontcuberta

 

Algunes de les obres presentades a l'exposició han estat realitzades expressament per a aquesta mostra a l’Arxiu de Granollers. La resta procedeix de l’Arxiu Nacional de Catalunya, de l’Arxiu de Barcelona, de l’Arxiu de Girona, així com d’altres arxius tant a l’Estat Espanyol com a l’estranger. L’autor desitja agrair la gentilesa de les direccions d’aquestes entitats que li han permès l’accés als seus fons.

 

Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955) ha desenvolupat una activitat plural en el món de la fotografia com a creador, docent, crític, comissari d'exposicions i historiador. En la seva producció artística reflexiona sobre la ontologia de les imatges, per centrar-se en els conflictes entre naturalesa, tecnologia, fotografia, memòria i veritat.
Professor visitant a universitats d'Espanya, França, Gran Bretanya i Estats Units, col·labora amb regularitat en publicacions especialitzades.
Autor d’una dotzena de llibres d’història i assajos sobre la fotografia com “El beso de Judas. Fotografía y Verdad” (1997), “Ciencia y Fricción” (1998), “La cámara de Pandora” (2010), "La Furia de las imágenes" (2016) i “Revelacions” (2019). Hi ha una trentena de monografies publicades sobre el seu treball de creació.
Des de l'any 1974, en que va realitzar la seva primera exposició individual a Barcelona, la seva obra ha estat exposada en museus de tot el món com el MoMA de Nova York, l’Art Institute de Chicago, l’IVAM de València, el MNAC de Barcelona, el FOAM d'Àmsterdam o la MEP de París, i ha estat adquirida per nombroses col·leccions públiques com la del MET de Nova York, el MACBA de Barcelona, el Folkwang Museum d'Essen o el Centre Pompidou de París.
Entre altres distincions, el 2013 ha estat guardonat amb el Premi Hasselblad. El 1994 va ser distingit com a Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres pel Ministeri de Cultura de França. A l’Estat Espanyol ha rebut el Premi Nacional de Fotografia (1998) i el Nacional d'Assaig (2011). El 2012 va rebre el Premi Nacional de Cultura d’Arts Visuals otorgat pel CoNCA i el 2015 el Premi de Cultura en la modalitat de Fotografia concedit per la Comunitat de Madrid. El 2018 rep el premi Ciutat de Barcelona en la secció d’Assaig, Ciències Socials i Humanitats. Al 2020 li ha estat concedit el títol de Doctor Honoris Causa per la Université Paris VIII.

 

Activitats a l’entorn de l’exposició 

26 de gener 19 h

Inauguració de l’exposició

 

17 de febrer 19 h

Lectures de poemes de Josep Palau i Fabre

Amb Anna Maluquer, rapsoda i directora de la Fundació Palau i l’acompanyament musical de Marc Egea amb la viola de roda.

Porteu el vostre poema de Josep Palau i Fabre per fer-ne una lectura col·lectiva.

Amb la col·laboració de les Biblioteques de Granollers i la Fundació Palau.

Cal inscripció prèvia.

 

20 de febrer 12 h

Visita comentada a càrrec de Joan Fontcuberta