Opera aperta 2021

Festival d’art i paraula de Granollers

Retrat, mirada, persona

Granollers, 10 - 13 de juny de 2021

 

Us presentem la segona edició d’Opera aperta, festival d’art i paraula de Granollers, un esdeveniment programat i produït des del Museu de Granollers que, en la seva primera edició, va tenir una molt bona acollida. Partint d’una obra del fons d’art del museu, us convidem a quatre dies de debat i pensament a l’entorn d’un dels grans interrogants associats a la condició humana. En aquesta ocasió, un retrat de dona pintat per Antoni Caba al segle xix ens convida a reflexionar sobre els límits i l’abast del concepte persona. 

Hem demanat a artistes i a especialistes en pensament contemporani que ens acompanyin a desentranyar què posem en joc quan, des de l’ètica, la neurologia, la política o la filosofia, parlem de persones. Amb accions, diàlegs i tertúlies per convertir Granollers en un espai de debat compartit, obert i participatiu. Us hi esperem.

En el món antic, la paraula persona designava la màscara que es posaven els actors per representar diferents personatges. Deriva de personare, ‘ressonar’, ja que només deixava sortir la veu. I és que, en el teatre clàssic grec i llatí, cada actor podia interpretar diverses persones; només havia de canviar-se la màscara. Amb els anys, la paraula va passar a designar allò que hi havia rere la màscara: aquesta realitat única associada a cadascuna de les individualitats humanes. 

Què ens fa persones? Què és allò que fa que, uns i altres, siguem diferents? Quina versió tenim de nosaltres mateixos? Coincideix amb la que els altres tenen de nosaltres? Quina és la frontera entre persona i personatge? Pintada per aquest gran especialista en retrat que va ser el pintor català Antoni Caba (1838–1907), la presència i la mirada persistent del Retrat de la senyoreta Dulce ens conviden a indagar on comença i acaba la noció de persona.

 

Informació 

Cal fer reserva prèvia per assistir a les diferents activitats, sempre amb l’aforament recomanat per les autoritats sanitàries:

Totes les activitats s’emetran en streaming i es podran seguir en directe pel canal de YouTube del Museu de Granollers:

L’organització es reserva el dret de canviar els formats si les mesures sanitàries ho determinen.

Trobareu les darreres publicacions dels participants a les llibreries Carbó i La Gralla, que col·laboren amb Opera aperta.

Les biblioteques de Granollers ens acompanyen en aquesta edició d’Opera aperta posant a l’abast dels i les usuàries una guia de lectura amb publicacions recents de les diferents persones que hi participen. La trobareu a la Biblioteca Can Pedrals, Biblioteca Roca Umbert i també a la Biblioteca virtual.

 

Podeu visionar les activitats a cada enllaç: