Opera aperta 2020

Opera aperta és el primer festival de pensament que neix després de la pandèmia que ha afectat la humanitat d’una manera global. Abans d’aquesta situació sanitària i social insòlita, ja reclamàvem la necessitat de generar espais de reflexió conjunta a l’entorn de temes que ens impliquen personalment i col·lectiva. Una necessitat que ara es referma de manera encara més urgent. Avui més que mai, tenim el repte de ressignificar la vida i el nostre lloc en el món. Nous temps, nous reptes de reflexió i nous interrogants.

Us convidem a quatre dies d’accions artístiques i diàleg amb especialistes del pensament contemporani. Partint d’una obra de la col·lecció d’art del Museu de Granollers, Opera aperta, festival d’art i paraula de Granollers obre diàleg a l’entorn d’un dels grans interrogants associats a la condició humana. Us proposem quatre dies d’art i paraula participatius, amb ganes d’arribar a tothom i convertir Granollers en una àgora de debat.

Bacus, els sentits, la vida

De qui depèn la gestió de la vida? A què respon el nostre compromís, insubornable, amb la vida? Com entenem aquesta voluntat de durar que en diem vida? Què en diuen la filosofia, la ciència i l’art? En la seva primera edició, Opera aperta pren el cap de Bacus, una peça romana del segle II trobada en unes excavacions a la ciutat, per convidar-nos a parlar i reflexionar sobre la vida i el seus sentits possibles.

A l’antiga Roma, Bacus va ser el déu de la vinya i l’èxtasi, de la tragèdia i la dansa, de la creativitat i de tot allò que escapa a la raó i que constitueix l’impuls vital o la passió per la vida. És així com el Bacus de Granollers, amb la seva corona de fulles de parra, ens convida a pensar en la vida i en l’experiència humana.

Especialistes en diferents àmbits teòrics i artístics ens ajudaran a intercanviar i refutar judicis i prejudicis sobre aquesta gran aventura compartida que en diem vida. Us hi esperem amb ganes de diàleg.