Diàleg inaugural

Ciutats, camins i oceans. La noció de viatge en l’imaginari humà

Albert Sánchez Piñol en diàleg amb David Guzman

Divendres 10 de juny, 18 h

Perdre’s per la ciutat, fondre’s amb la natura o partir en pelegrinatge cap a un destí incert. Què s’amaga rere la idea de viatge? Què hi diu, l’antropologia, sobre aquesta paraula que sembla associada a la mateixa condició humana? En parlem amb l’antropòleg i escriptor Albert Sánchez Piñol i el periodista especialitzat en llibres David Guzman.

 

Albert Sánchez Piñol és antropòleg, africanista i escriptor. El seu primer llibre va ser l’assaig satíric Pallassos i monstres (La Campana, 2000), on disseccionava vuit dictadors africans. Després va publicar una primera novel·la, La pell freda (La Campana, 2002), que va ser traduïda a 37 llengües i el va convertir en un dels autors més llegits en llengua catalana. Altres novel·les seves són Pandora al Congo (2005), que recull part de les vivències de la seva estada al Congo als anys noranta, Victus (2012), Fungus (2019) i el llibre de relats breus Tretze tristos tràngols (2008), tots editats a La Campana. El seu darrer llibre, publicat recentment, és El monstre de Santa Helena (La Campana/Alfaguara, 2022). L’imaginari del monstre, el poder del mal, el viatge i l’explotació colonial europea són temes que recorren bona part dels seus llibres.

 

David Guzman és periodista especialitzat en literatura i música. Director i presentador dels programes setmanals de Catalunya Ràdio Ciutat Maragda i L’irradiador, també en aquesta emissora va formar part d’El Cafè de la República, amb Joan Barril. A la televisió ha estat subdirector de L’illa del tresor (Canal 33) i ha conduït els programes Rius de tinta i Qwerty, a Betevé, on també ha participat en els magazins Àrtic i a Terrícoles. En premsa, ha col·laborat en mitjans com El País, El Periódico i La Vanguardia. És professor del màster en Edició de la Universitat Autònoma de Barcelona i coautor, entre d’altres, dels llibres Breve historia del leer (Ariel, 2009) i El fin de una época (Barril & Barral, 2011).