Diàleg 1

L’art, les coses i la representació: una relació que ve de lluny

Joan Fontcuberta en diàleg amb Judith Méndez i Eduard Garcia

Dissabte, 10 de juny, 11 h, Plaça de la Porxada 

Quina relació mantenen les imatges i les coses? Ja fa temps que sabem que la noció de representació està vinculada a conceptes com simulacre, versemblança, ficció i poder. Sembla que en la nostra construcció del món hi tenen més a veure les expectatives, la memòria o l’experiència que no la realitat física. Si això és així, tot s’hi val? De què ens hem de fiar? 

Joan Fontcuberta és professor de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i a la Harvard University de Cambridge (Massachusetts). Com a teòric de la imatge, els seus darrers assaigs són La furia de las imágenes. Notas sobre la postfotografía (Galaxia Gutenberg, 2016) i Imatges latents. La fotografia en transició (Arcàdia, 2022). Com a fotògraf, els seus treballs s’han exposat en espais destacats d’Europa, Amèrica i Àsia, i com a curador d’exposicions, ha col·laborat amb els Rencontres de la Photographie d’Arles i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Des de l’any 2017, és impulsor i director del festival Panoràmic de Granollers. 

Judith Méndez és llicenciada en Història de l’Art i màster en estudis avançats en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. És professora a la Universitat Popular de Granollers i a la Biblioteca Marc de Vilalba de Cardedeu. Ha estat guia turística a diverses ciutats italianes i ha dut a terme visites comentades a la Fundació Joan Miró de Barcelona, la Fundació Mapfre, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Arxiu Tomàs Balvey de Cardedeu. 

Eduard Garcia és curador i coordinador d’exposicions. És graduat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i màster en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha coordinat exposicions al Museu d’Art de Cerdanyola i ha col·laborat amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya. És professor a la Universitat Popular de Granollers i a la Universitat Popular del Baix Montseny.