Diàleg 2

4D, 5D, metavers i el que vingui. La realitat desbordada

Ramon Alcoberro en diàleg amb Jordi Camí

Dissabte, 10 de juny, 12.30 h, Plaça de la Porxada 

Les tecnologies mai són neutres. Quan tenim, com avui, la possibilitat de replicar el món físic amb la virtualitat digital, es fa urgent replantejar-nos el nostre lloc en el món. Realitat augmentada, entorns immersius, objectes digitals, quart paisatge, metavers, avatars… Mai el món s’havia tornat tan metafísic. Això ens porta a un posthumanisme? Quin control hem d’exercir sobre la nostra capacitat desenfrenada i multiplicadora d’universos? En aquest diàleg, buscarem eines conceptuals que ens permetin no perdre’ns.

Ramon Alcoberro és doctor en Filosofia, professor a la Universitat de Girona i consultor de la Universitat Oberta de Catalunya. Va formar part del Col·legi de Filosofia i de l’equip directiu de l’Ateneu de Barcelona. Autor del primer assaig de filosofia de la postmodernitat publicat en català, El desordre cívic (El Llamp, 1983), el seu darrer llibre és Ex Machina. Ètica, big data, algoritmes i robots (Enoanda, 2022). Centrat en l’ètica i la seva implicació social, és un divulgador actiu del pensament filosòfic (la seva pàgina web és una de les més consultades del país), i ha traduït Diderot, Voltaire, La Rochefoucauld, Henry D. Thoreau i Walter Benjamin. 

Jordi Camí és doctor en Medicina, catedràtic de Farmacologia a la Universitat Pompeu Fabra i director del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. Va dirigir entre 2008 i 2020 la Fundació Pasqual Maragall (per a la recerca en Alzheimer), entitat de la qual avui és vicepresident. Ha estat vocal del Consell Assessor del Ministeri de Sanitat i del Comitè de Bioètica d’Espanya, i president del Comitè per a la Integritat de la Recerca de Catalunya. Interessat també per l’àmbit de la creativitat, el surrealisme i l’il·lusionisme, ha impulsat estudis sobre les bases neurocientífiques que hi ha darrere la màgia.