Diàleg 3

Visionar la xerrada al canal Youtube

Fake news, quan els fets menteixen

Joan Garcia del Muro en diàleg amb Alba Tobella

Dissabte 10 de juny, 17.30 h, Plaça de la Porxada 

  

Les xarxes digitals han situat en primer pla l’oposició entre veritat i falsedat, un repte que ha ocupat el pensament filosòfic des dels seus inicis. Avui, més que mai, la realitat té una dimensió moral amb la irrupció de conceptes com postveritat o fake news. Quines són les implicacions ètiques d’aquesta proliferació de veus que, defugint el compromís amb els fets, es posen al servei d’altres instàncies sovint perilloses com són les emocions, el mercat, el feixisme o el poder? Provarem de desentranyar-ho.

Joan Garcia del Muro és professor de filosofia a la Universitat Ramon Llull i a l’Institut Obert de Catalunya. Especialitzat en l’anàlisi del totalitarisme i les formes de vida contemporànies, en els darrers anys s’ha centrat en l’estudi de les fake news i la postveritat. Autor de múltiples textos d’assaig filosòfic, els seus darrers llibres són Soldats del no-res (Tres i Quatre, 2017), premiat amb el Joan Fuster d’Assaig 2016; Good bye, veritat (Pagès, 2018), que va rebre el Premi Josep Vallverdú 2017; i Veritat, postveritat i fake news (Pagès, 2020), coescrit amb Carlos Miguel Ruiz Caballero i Francesc Torralba. 

Alba Tobella és periodista. Ha estat corresponsal de les agències Associated Press i France-Presse a Colòmbia i l’Uruguai i reportera independent a Mèxic. Ha treballat també a El País (2013-2014), sobre temes socials i polítics,i ha publicat a La Vanguardia, Esquire, AJ+ i Univision, entre d’altres. Des de l’any 2019 és cofundadora i cap de continguts de Verificat, una associació independent que combat la desinformació a Catalunya i promou el consum crític de la informació.