1939. L’abans i el després.
El Balcó
Del 7 de maig al 2 de juny el Museu de Granollers se suma a la mostra compartida «1939. L’abans i el després» amb l’exposició a El Balcó d’una taula del martiri de Santa Eulàlia del segle XVII que va ser rescatada d'una crema segura durant la guerra civil. Aquesta mostra dispersa en 25 museus de la demarcació de Barcelona és una iniciativa de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona que forma part del projecte Memòria en Xarxa.
Cada museu presentarà objectes provinents de les seves col·leccions que pertanyen al període que s’inicia a l’esclatar la guerra i que s’allarga més enllà de la proclamació de la seva fi, l’1 d’abril de 1939. D’aquesta manera, la mostra s’articula a l’entorn d’un fet històric de rellevància cabdal que assenyala els museus com a dipositaris de la seva memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú.
Amb instal·lacions singulars a cada museu, s’ha creat un relat compartit al voltant de tres eixos temàtics: salvaguarda del patrimoni, guerra i repressió, i simbologia del canvi. El recorregut és transversal en l’espai i el temps i es podrà veure simultàniament a diferents municipis des d’inicis mes d’abril de 2019 fins al de gener de 2020 i també estarà disponible en la seva totalitat a través del web www.diba.cat/web/1939-abans-i-despres(link is external) on s’ofereix la possibilitat de planificar visites, crear itineraris personalitzats i tenir a l’abast el conjunt de les activitats programades.
La taula del martiri de Santa Eulàlia
El Museu de Granollers ha triat per sumar-se a aquesta iniciativa una taula del martiri de Santa Eulàlia del segle XVII, del fons del museu, que va ser rescatada d'una crema segura gràcies a la Junta de Salvaguarda del Patrimoni de la Generalitat durant la guerra civil. Moltes d'aquestes obres provenien de particulars o esglésies de la comarca. Acabada la guerra, la peça no es va reclamar i jurídicament l’Estat la va passar a l’Ajuntament i, per tant, al Museu de Granollers.
La taula va ser restaurada l'any 2010 per Anna Miquel i l'alumna Sara Gil, amb el suport de la Diputació de Barcelona. Es va decidir no fer una restauració il·lusionista sinó una restauració que permetés constatar les vicissituds que va sofrir la taula. La peça es conserva bé i es pot identificar l'escena, la zona cremada i les petjades del fum. La imatge de Santa Eulàlia està policromada i la resta de la peça està completament daurada. La restauració va permetre consolidar la peça que avui podem contemplar a la sala d’exposicions permanent del Museu de Granollers i que del 7 de maig al 2 de juny serà a El Balcó.