Jocs i joguines a l'antiguitat

Sala SET

Del 17 de gener al 24 de març

La necessitat de jugar és intrínseca a l’evolució de l’ésser humà. El joc és un aprenentatge per a la vida. Des de la infantesa fins a la maduresa, amb el joc ens hem divertit però, sobretot, hem après a relacionar-nos amb l’entorn i a socialitzar-nos. El joc serveix per adquirir destreses i habilitats, i també per desenvolupar l’enginy de la ficció, la trampa o l’engany. Amb el joc, quan és físic, deixem anar les pulsions agressives i aprenem a resoldre conflictes, demostrant davant la resta qui és el fort i qui el dèbil, quin és el lloc relatiu que ocupa cadascú dins el grup.
Les joguines són un reflex de la societat de cada època: de l’economia, de la tecnologia i, sobretot, de la capacitat d’imaginar. Tanmateix, alguns jocs i joguines que es conserven de l’antiguitat i la forma de jugar-hi han passat d’avis a pares i de pares a fills, de generació en generació.
Segurament, els nens i nenes i els adults de la prehistòria ja jugaven, però les seves joguines no s’han conservat. Les primeres joguines documentades les trobem a les primeres grans civilitzacions de Mesopotàmia i Egipte, on cap al 4.000 aC apareixen els primers jocs d’estratègia amb taulers. A la Grècia clàssica, el joc serveix per contribuir al desenvolupament físic, fomentar la capitat d’estratègia, desenvolupar l’esperit creatiu i competitiu, però també per fomentar rols i aprendre lúdicament. A l’època romana, tot i que es manté una part de la concepció grega, el joc té un paper alliberador on l’element lúdic i la diversió és el fet important, essent-ne els daus el màxim exponent. El món medieval conservarà bona part dels jocs romans i, de la mà del món andalusí, ens arribaran jocs de taula i d’estratègia com els escacs i les dames.
L’exposició Jocs i joguines a l’antiguitat, produïda per la Xarxa del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Arqueoxarxa, i concebuda pel Museu de Badalona, vol mostrar, sobretot per mitjà de peces arqueològiques conservades als museus de Catalunya, i amb l’ajut de la iconografia trobada arreu, alguns jocs que s’han mantingut des de l’antiguitat -incloent l’època medieval- fins als nostres dies.
La mostra s’articula en 9 àmbits, 8 dels quals se centren en les etapes de la vida i el paper que hi tenia el joc a l’Antiguitat. L’últim està dedicat als jocs medievals.

 

2 febr. 2019 - 18:00h. Visita comentada a l’exposició