Museu al món

El Museu de Granollers cedeix obres a altres museus o centres d'altres països, donant a conèixer el nostre patrimoni arreu i enriquint el coneixement de la nostra col·lecció.

Exposició Metafísiques de la fragilitat de l'avantguarda a l'art conceptual 
 
El Museu de Granollers ha cedit dues peces per l'exposició Metafísiques de la fragilitat de l'avantguarda a l'art conceptual que es pot veure a la Fundació Vallpalou del 16 de setembre al 4 de desembre de 2020.
 
Les peces sol·licitades de la Col·lecció d'Art contemporani del Fons del Museu de Granollers són:
 
Pep Duran
Un altre bosc, 1987
Escultura
176 x 115 x 90 cm
Núm. Inv. 6929
 
Jordi Colomer
This side up, 1989
Escultura
210 x 122 x 51 cm
Num. Inv. 6928

Exposició L'Enigma Íber. Arqueologia d'una civilització

El Museu ha cedit uns pila del jaciment de Castellruf de Santa Maria de Martorelles, per l'exposició "L'Enigma Iber. Arqueologia d'una civilització" del Museu d'Arqueologia de Catalunya que es pot veure des del 30 d'abril de 2021 fins el 16 de gener de 2022.
 
Les peces que el Museu ha cedit temporalment per a l'exposició són dues armes ofensives d'època ibèrica, d'entorn el 200 aC. Aquestes armes, que en l'actualitat es troben fusionades, eren dos pila. El pilum (en plural pila) era una arma llancívola característica de les legions romanes. A la part metàl·lica conservada, la que tenia l'acció de penetració, cal afegir-li l'ast de fusta, que el feia un element més llarg i de major projecció. Aquests pila provenen del conjunt d'aquests elements recuperats al poblat ibèric de Castellruf (Santa Maria de Martorelles), on se'n localitzaren un mínim de 6 l'any 1984 i en l'actualitat formen part del fons del Museu de Granollers.
  
Si en voleu saber més:  Revista Lauro, 18
 
 
 

 

 

Exposició Caput aut Navis

El Museu de Granollers va produir l’any 2018 una mostra per exhibir peces de joc de l’antiguitat provinents del seu fons d’arqueologia. La bona acollida de l’exposició i la seva qualitat van fer que l’Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona proposés adaptar l’exhibició per tal d’esdevenir itinerant entre els Museus de la Xarxa de Museus Locals.

A través de 72 peces del fons es convida a fer un passeig pel joc en temps antics. Aquest conjunt de peces de petit format, que normalment reposen en caixes als magatzems, prenen un nou protagonisme i ens expliquen com es jugava des de temps dels ibers, dels romans, fins a l’època medieval. La mostra estarà itinerant pels museus catalans des de l’any 2019 fins el 2022.

Exposició Bacus, les màscares del déu

L’any 2019 el Museu de Badalona va produir l’exposició “Bacus, les màscares del déu, amb la presència d’una de les peces més significatives del fons del Museu, el Cap del deú Bacus, exposat a l’exposició permanent “Afinitats. Sobre les col·leccions del museu de Granollers”.

Aquesta mostra ha itinerant posteriorment pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, a la seva seu del jaciment d’Empúries, i al  Vinseum, Museu del Vi de Vilafranca del Penedès.

Exposició Antoni Tàpies. Práctica del Arte

La Fundació Tàpies va organitzar aquesta exposició antològica de l'artista del 25 d'abril al 29 de setembre del 2019 i el Museu de Granollers va cedir en préstec temporal l'obra Gran A de Tàpies del 1977.

Exposició Caps Tallats. Símbols de poder

El Museu de Granollers ha deixat en préstec un punyal celtibèric provinent del Turó del Vent (Llinars del Vallès) per a l’exposició itinerant “Caps Tallats. Símbols de poder”. Aquesta exposició, comissariada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya s’ha pogut veure als Museus d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret, al Museu d’Arqueologia de Catalunya - Barcelona, al Museu de Prehistòria de València i al Museo Arqueológico Nacional a Madrid, entre els anys 2014-2019.

L’Esplendor dels castells medievals catalans

Exposició celebrada al Museu del Jade i de la Cultura Precolombina de San José de Costa Rica, del 8 de març al 20 de maig del 2018, i al Museu d’Arqueologia de Barcelona del 6 de setembre del 2018 al 3 de febrer del 2019. Aquesta exposició és fruit de converses entre els dos museus, que arriben a l’acord d’intercanvi de coneixement entre els dos països. El Museu de Granollers ha cedit les següents peces: Espasa llarga de ferro amb restes de fibres de fusta a l’empunyadura del Castell de Montclús (Sant Esteve de Palautorderal) ; un penjoll cruciforme elaborat en bronze platejat i esmaltat i un aplic cruciforme elaborat en bronze amb bany de plata de la Domus d’Olivet (Canovelles), i un punyal celtibèric del Turó del Vent de Llinars del Vallès, al Museu de la Prehistòria de València.