Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya 2021. Granollers – 8, 9 i 10 d'octubre

04/10/2021

Us proposem una taula rodona i una visita guiada per celebrar els 30 anys de descobertes de la riquesa i diversitat del patrimoni cultural català, que han donat a conèixer el nostre passat i la nostra identitat cultural.

Les Jornades Europees del Patrimoni (JEP) són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des de l’any 1991, justament enguany fa 30 anys, per acostar la ciutadania al patrimoni arquitectònic monumental. 

Enguany es celebra l'efemèride de la troballa i excavació de les termes romanes de Can Jaume, de la que en celebrem els 40 anys. Podem considerar que aquest fet, a la llum de les troballes, va tornar a posar de manifest la importància i singularitat de les restes romanes de Granollers, atenent a la sumptuositat d'alguns dels elements decoratius recuperats en aquesta zona de banys. Aquesta celebració ens permet aprofundir i repensar quina era la realitat del Granollers romà, seguint el camí encetat per en Josep Estrada (1912-2001) que amb el seu capteniment per entendre la història de la ciutat i comarca, va marcar les línies mestres de la recerca. 

Sota el títol "Taula Rodona: 40 anys de les troballes romanes de l'antiga fàbrica de Can Jaume (Granollers 1981). En record de Josep Estrada i Garriga." buscarem un espai per confrontar idees, repassarem les troballes de 1981 a l'hora que farem memòria dels treballs d'en Josep Estrada. A l'acte hi participaran el Sr.Jordi Pardo, arqueòleg granollerí director de les excavacions de Can Jaume, el professor Marc Mayer, catedràtic emèrit de Filologia Clàssica, el Sr. Xavier Aquilué, arqueòleg i Director del Centre de Recerca Ibèria Graeca (Empúries), i el Sr. Marc Guàrdia, arqueòleg del Museu de Granollers. Modera, Teresa Llobet, gestora cultural. Dijous 7 d'octubre, a les 19h a la sala d'actes del Museu de Granollers. Cal fer reserva prèvia. Aforament limitat

La segona activitat que us proposem és una visita guiada: Que la terra et sigui lleu. El modernisme al cementiri de Granollers

Els cementiris formen part del patrimoni cultural de totes les civilitzacions del món antic i també, de l’actual. Els cementeris no són només llocs on hi descansen els nostres antecessors sinó que també expliquen les transformacions que pateix la societat de cada època. Descobrir-los és conèixer millor el nostre passat i també el present. En els seus camins i racons s’hi amaguen, tombes de gent insigne, de gent sense nom, panteons, escultures, monuments commemoratius,... Enguany proposem visitar el modernisme del cementiri de Granollers, però per fer una “mirada amb uns altres ulls”. Una visita guiada de la mà de la Cinta Cantarell (historiadora de l’art), acompanyada per la Carme Nájera (dansa-teatre) i la Mireia Tejero (música) el diumenge 10 d'ocubre, a les 11h.

Lloc de trobada: entrada del Cementiri (c. del Cementiri, s/n)
Durada: 2 h
No cal fer inscripció prèvia. Durant la visita caldrà dur màscara i procurar mantenir les distàncies. Activitat gratuïta.

L'Arxiu Municipal organitza una sèrie d'activitats i exposicions al voltant de les Jornades Europees de Patrimoni

Exposició fotogràfica: «Palou vist per Salvador Llobet» a l'Ajuntament de Granollers, del 13 de setembre al 26 de novembre.

Conferència: «Els mestres Celestí Bellera i Rita Gibernau i la renovació pedagògica dels anys 30», a càrrec de Ricard Bellera, al Centre Cívic de Palou, a les antigues escoles. Dissabte 2 d'octubre, a les 11.30h,  amb la col·laboració del Consell del Poble de Palou i el Centre d'Estudis de Granollers. A continuació: Obertura de l'exposició fotogràfica «Palou i els mestres Celestí Bellera i Rita Gibernau»

Les Tertúlies de l'Arxiu: «Recordant els mestres Celestí Bellera i Rita Gibernau», amb la participació d'exalumnes de les escoles de Palou i de Ricard Bellera, al Centre Cívic Palou, a les antigues escoles, dijous 7 d'octubre, a les 18h.

Document del Mes: Plànols de la planta i la façana de les noves escoles de Palou, 1922. Fons Celestí Bellera i Rita Gibernau. Activitat virtual. Al web de l’Arxiu Municipal
www.granollers.cat/arxiu. A partir del 8 d'octubre

 

Arxius adjunts

Arxivat a: General