El Museu de Granollers prorroga l’exposició Retorn a Granollers del retaule gòtic de sant Esteve fins el 12 de juny de 2022.

14/01/2022

El Museu de Granollers ha arribat a un acord amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya per prorrogar la cessió de les taules del retaule gòtic de sant Esteve del grup Vergós.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya conserva tretze taules del conjunt del retaule de l’altar major de l’església parroquial de Sant Esteve de Granollers. Nou van ser pintades pel taller dels Vergós i les altres quatre, part del guardapols, s’atribueixen a Joan Gascó. El Museu de Granollers mostra 11 de les 13 taules del conjunt del retaule de l'església de Sant Esteve de Granollers. Les altres dues estan exposades al MNAC. 

L’exposició de les taules es complementa amb una visió històrica de la Granollers del 1900 al 1930, l’època en què la vila rep el títol de ciutat, i es ven les taules per construir la part central de l’hospital-asil de Granollers. 

Podeu veure l’exposició en aquest vídeo  que ens mostra la riquesa de les taules del retaule de sant Esteve i que podeu trobar al nostre canal YouTube. 

El Museu ha desenvolupat un programa d’activitats a l’entorn de la mostra per tal de donar a conèixer les característiques i la història del retaule, com era Granollers en l’època del seu encàrrec, perquè es va vendre i què va significar per la ciutat. Des de la seva inauguració, hem realitzat 44 activitats en les què hem convidat a compartir els seus coneixements a Jordi Planas, comissari de l’exposició, que ens va parlar sobre la Granollers del 1900 al 1930; Joan Yeguas, Conservador d’art del Reinaxement i Barroc del MNAC, que ens va parlar sobre l’antic retaule major de Granollers; Rosa M. Martín, historiadora dels tèxtils i la indumentària, sobre el luxe i el vestit al retaule; Nuria Prat, restauradora del MNAC, sobre la restauració de les pintures del retaule; Jaume Dantí, Catedràtic d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona, sobre la Granollers al s. XVI; Teresa Vinyoles, historiadora medievalista, sobre la vida quotidiana a Granollers al x. XV; Anna Gironella, historiadora, sobre el paper de les dones al gòtic i Cinta Cantarell, historiadora de l’art, sobre la llegenda àuria de sant Esteve. També hem realitzat tallers didàctics oberts a tots els públics, i visites comentades a càrrec de Cinta Cantarell. 

Tot i això, tenint en compte que, a conseqüència de la Covid-19, les activitats programades de març 2020 a setembre 2021 es van haver de suspendre. A l’octubre de 2021 es reprenen les visites comentades i les conferències, que es retransmeten en directe i que es poden consultar al canal YouTube del Museu. 

S’ofereixen visites pedagògiques als centres educatius, des de primària fins batxillerat i a les escoles d’adults. Les visites compten amb projecte educatiu propi. Valorem molt positivament l’alta demanda de les escoles per visitar l’exposició: 1537 alumnes de centres escolars han realitzat visita comentada amb mediació des que es va obrir l’exposició i aquest any han passat  31 grups escolars i d’adults. 

Esperonats pel lema del Dia Internacional dels Museus en què es recomenava obrir el museu a la gent gran, que ha patit més la pandèmia, el museu es posa en contacte amb els grups de gent gran de la ciutat més vulnerables i el resultat és la col·laboració amb la Creu Roja de Granollers, l’Hospital- Asil de Granollers, Centre de Dia Sant  Jordi,  Amics de la Gent Gran i la Fundació Antònia Roura, que han visitat l’exposició amb mediació adaptada a les necessitats dels usuaris. Cal dir que el museu està obert a aquestes visites de forma gratuïta, sempre amb concertació prèvia. 

Des que es va inaugurar, l’exposició ha estat visitada per més de 8.700 persones. 

Notícia emesa per VOTV el 14 de gener de 2022

 

 

Catàleg

La mostra s’acompanya de l’edició d’un catàleg de 78 pàgines que compta amb els continguts de l’exposició i, a més a més, tres textos d’encàrrec: un primer sobre les transformacions de Granollers al començament del segle XX,  a càrrec de l’historiador Jordi Planas; un altre que documenta el procés de la venda del retaule, a càrrec de l’historiadora de l’art Cinta Cantarell i un tercer sobre l’estudi del propi retaule a càrrec del conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Joan Yeguas.

 

Arxivat a: General