El Museu de Granollers dirigeix els treballs arqueològics al poblat ibèric i medieval de Castellruf

Equip d’arqueòlegs a la torre medieval en curs d’excavació
13/11/2023

El passat mes 16 d’octubre es va iniciar la segona campanya dels treballs arqueològics a Castellruf, a Santa Maria de Martorelles. Enguany es pretén assolir diferents objectius per tal de conèixer millor alguns aspectes del poblat.

Després de la localització l’any 2022 d’una torre defensiva que vigilava la porta, els treballs de la present campanya volen excavar els nivells de l’accés per acabar de comprendre millor com s’articulava l’entrada per aquest punt. 

De la mateixa manera, es pretenen excavar dues estances ibèriques, localitzades fa anys i que restaven per excavar. La seva excavació ha de proveir-nos d’informacions actualitzades per poder concretar el moment de construcció de la muralla, així com certificar el moment de l’abandonament definitiu del poblat. 

I malgrat no sigui ibèric, el Projecte defineix l’excavació de la torre altmedieval localitzada l’any passat, que ens permetrà caracteritzar l’estructura castral de l’indret en època medieval, i complementar les dades documentals. La primera menció que es fa de l’indret correspon a l’any 1.018, i de ben segur que l’excavació de la torre ens aportarà més lluny sobre les característiques del castrum Radulfus, que ha acabat donant nom al turó, Castellruf. 

El Museu lidera la recerca en arqueologia ibèrica a la comarca 

El poblat de Castellruf es començà a excavar l’any 1984. Aquesta única campanya va posar al descobert un interessant jaciment ibèric laietà, caracteritzat per la bateria de cases documentada tancat per una muralla, així com pel sobtat abandonament relacionat amb els esdeveniment bèl·lics de la II Guerra Púnica. 

La recerca en aquest jaciment laietà s’afegeix als altres poblats ibèrics que el Museu de Granollers excava: el poblat ibèric del Puig del Castell de Samalús i el de Puiggraciós. D’aquesta manera el Museu de Granollers encapçala la recerca en arqueologia ibèric a a la comarca per tal d’esbrinar com s’articulava tot aquest territori de la tribu dels laietans ara fa més de 2.000 anys.  

Arxivat a: Arqueologia