La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya activa Quimera, un espai digital que visibilitzarà les obres i els projectes vinculats a les vivències i els imaginaris LGTBIQ+

28/06/2024

Amb motiu del Dia Internacional per l'Alliberament Sexual i Orgull del Col·lectiu LGTBIQ+, la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya posa en marxa un espai digital que facilitarà la recerca al voltant de les obres, artistes, projectes i publicacions vinculades a vivències i identitats queer

Quimera es presenta com un projecte que persegueix reparar la violència i invisibilitat històriques cap als i les artistes que, per la seva manera de desitjar o de sentir-se, han quedat als marges dels discursos oficials de la Història de l’Art. La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya recupera les dues accepcions del monstre Quimera amb la intenció de compilar per primera vegada, les obres i els projectes desenvolupats pels museus que la integren, vinculats a imaginaris, vivències o identitats LGTBIQ+. Aquest projecte, com l’ésser mitològic, serà un dispositiu híbrid, virtual i d’accés obert, configurat per múltiples parts.  

La gràfica creada pel col·lectiu EL LOCAL, representa una imatge híbrida combatent, magnètica i forta, com un talismà sense gènere ni raça, que mostra el poder de seducció de l’híbrid mitològic (la Gorgona, el Faune, la Quimera), reinterpretant referents artístics que van dels ex-libris decimonònics, passant per les imatges monstruoses i sensuals evocades per Ismael Smith o Aubrey Beardsley fins al món dels fanzins, l’estètica drag i el punk. 

Quimera esdevindrà un arxiu, un anarxiu, un repositori de recursos, una memòria de les petjades i activitats LGTBIQ+ als museus d’art catalans. Les usuàries o investigadores podran accedir a les obres de les col·leccions a partir d’un conjunt de constel·lacions temàtiques, mitjançant les quals es facilitarà l’accés a múltiples tipologies d’informació: descripcions de les constel·lacions conceptuals, fitxes específiques de les obres integrades i fins i tot la visualització de les peces en 3D a partir de la recerca per format. De la mateixa manera, es podran recuperar aquells projectes curatorials, de mediació o d’educació amb una perspectiva queer que ja s’han realitzat. Aquest braç de la Quimera és especialment rellevant, doncs moltes peces han passat a ser llegides com a imaginaris LGTBIQ+ des d’exercicis de relectura o resignificació. Finalment, l’arxiu també podrà servir com una agenda per poder ubicar amb facilitat les noves activitats que es programin. 

Amb aquest arxiu es pretén posar de manifest la manca d’artistes i d’imaginaris LGTBIQ+ presents a les col·leccions d’art del país, així com posar-los en valor, reparant aquestes mancances i facilitant que allò invisible o que s’ha llegit tradicionalment com a monstruós, grotesc o als marges de la cultura, comenci a dibuixar una  nova geografia fascinant, transgressora i seductora. 

Podeu consultar aquest projecte en construcció al web de la Xarxa:

https://xarxa.museunacional.cat/quimera-arxiu-lgtbiq

Arxivat a: General