Granollers, ciutat bombardejada

Refugi Plaça Maluquer. © Pere Cornellas, 2013

6è cicle superior d'educació primària, primer i segon cicle d’educació secundària ESO. Batxillerat. Cicles formatius

Itinerari

Ciències Socials

 

Durant la Guerra Civil Espanyola, Granollers va patir les agressions de l’aviació italiana que donava suport als colpistes que s’havien aixecat contra el govern legal de la República. La primera agressió, i la més sagnant, es va produir el 31 de maig de 1938, però quan s’acabava la guerra al gener del 1939 va tornar a patir més bombardejos indiscriminats. Aquest fet serà el punt de partida per explicar perquè va esclatar la guerra, perquè es va bombardejar la població civil i què es va fer per protegir-se; com es va viure la guerra a la ciutat i a molts altres pobles de la zona republicana.

 

Descripció de l'activitat

L’activitat s’iniciarà amb una introducció audiovisual de context a Can Jonch on es donarà a conèixer el més greu conflicte esdevinguts durant el segle XX al nostre país. També es parlarà dels sistemes totalitaris del s.XX, de la II República, de canvis de tàctiques militars, de la construcció de refugis antiaeris per a protegir la població, i de la sensibilització respecte del patrimoni històric i artístic, de la denúncia del silenci, de la manca d’informació i de la indiferència davant les injustícies, la violació dels drets humans i el racisme.

Tot seguit començarà un recorregut pels espais urbans afectats pel bombardeig de 1938. En el recorregut hi ha inclosa la visita al refugi de la plaça Maluquer i Salvador, per a conèixer un element patrimonial singular i el seu valor testimonial.

 

Informació pràctica

Lloc: l'activitat s'iniciarà a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau (c. del Rec, 19).
Durada: 2 h
Calendari: de setembre a juny, tots els dies de la setmana (excepte dijous matí i dilluns tarda), dins l'horari escolar
Nombre d'alumnes: grup classe
Preu: 3,10 € per alumne
Reserves: Fundació AC –Noelia Romero (Necessites javascript per veure aquest correu-e) - 93 844 30 27