Coneguem Granollers: la ciutat dins i fora muralles

Granollers al segle XVI. Reproducció hipotètica de la ciutat de Granollers a finals del segle XVI. Dibuix de Guillem Hernández i Pongiluppi.

Primer i segon cicle d'educació secundària obligatòria, cicles formatius

Itinerari

Ciències socials: història i patrimoni

 

 

La ciutat de Granollers està fortament condicionada pel seu passat històric i per l’evolució constant del mercat, que ha anat configurant la trama urbanística de la ciutat. El creixement econòmic que va experimentar la ciutat a finals del s. XIX va transformar l’antiga vila medieval en una moderna ciutat comercial, industrial i de serveis. Malgrat tot, encara conserva nombrosos espais i vestigis de caire medieval i renaixentista dins les antigues muralles; i edificis modernistes, noucentistes i fàbriques a «la carretera», que va ser el nou eix viari de comunicació, traçat l’any 1848.

 

Descripció de l'activitat

Aquest itinerari proposa donar a conèixer la ciutat a través del seu patrimoni, analitzar els canvis que provoquen els nous eixos viaris («la carretera» de Barcelona a Ribes de Freser i la línia de ferrocarril) respecte a la vila medieval. Es destacaran aquells edificis i infraestructures que han permès créixer la ciutat. Partirem de l’Adoberia, d’on s’aprofitaran els resursos museogràfics de la historia de la ciutat. Es farà un recorregut per les places, muralles i edificis antics, i també per aquells que responen al creixement del segle XIX i XX, quan Granollers esdevé ciutat i es desenvolupa industrialment.

 

Informació pràctica

Lloc: l'activitat s'iniciarà a L'Adoberia. Centre d'interpretació històrica del Granollers medieval. Plaça de l’Església, 7
Durada: 2h
Calendari: setembre a juny, tots els dies de la setmana (excepte dijous matí), en horari escolar Nombre d'alumnes: grup classe
Material: no se'n necessita cap
Preu: 3,10€ per alumne
Reserves: Fundació AC – Noelia Romero (Necessites javascript per veure aquest correu-e) - 93 844 30 27

 

Observacions: L’activitat es desenvolupa a l’aire lliure. En cas de pluja, s’ajornarà.