Francesc Serra

Francesc Serra (1912-1976) S/T, 1975

Oli sobre tàblex

46 cm x 38 cm

X Fira del Dibuix de Granollers, 1987

Donació dels Amics de l'Art

Núm. inv. 6.705

Francesc Serra va ser un pintor granollerí (Barcelona, 1912-Tossa de Mar, 1976) que inicià la seva trajectòria artística fent exposicions en els anys 30 del segle passat a la Unió Liberal de Granollers, lloc on hi ha actualment el Museu de Granollers.

En l'estil de Francesc Serra hi trobem una síntesi d’estils: de l’impressionisme francès a les influències neoclàssiques d'Ingres i dels renaixentistes italians a la tradició dels mestres retratistes anglesos, tot filtrat pel sedàs de la seva personalitat i caràcter reposats i tranquils.

Els temes que pinta van anar sempre (excepte una sèrie de paisatges urbans de París que va realitzar el 1953) de les figures femenines en composicions d’interior, en una ambientació que reflecteix les hores de repòs i la quotidianitat de la casa, als nus. Francesc Serra, que va continuar la seva trajectòria professional entre la Sala Gaspar i la Sala Parés, va ser conegut sobretot pels retrats de nombroses personalitats de les arts i les lletres

Les seves temàtiques foren escenes senzilles, casolanes, de personatges serens, reposats, sense anècdota. El seu domini del dibuix i de la tècnica facilità l’expressió de les persones que, quan calgué i com a exercici tècnic, presentà en totes les posicions i escorços que s’adeien a les seves possibilitats i al que sentia en aquell moment. Salvador Llobet.

En aquesta obra, de les darreres que va realitzar, ens captiva la llum d’un moment atemporal i un personatge, la dona pintora-lectora, que sembla assaborir el pas del temps, en una estona de pausa i repòs. Convida a fer una reflexió de l’àmbit privat femení, en què, entre les múltiples activitats domèstiques, té cabuda també el gaudi intel·lectual.

Bibliografia

  • Francesc Serra. Antologia i obra inèdita. Museu de Granollers, 1987.Fira del Dibuix. Amics de l’Art-Granollers.

Lectura convidada

El Museu convida a persones vinculades a l'art i a la cultura perquè triïn una obra i elaborin, des de diferents llenguatges, una lectura personal.