Retorn a Granollers del retaule gòtic de sant Esteve

La mostra presenta, per primera vegada a la ciutat, el magnífic retaule gòtic de l'església de Sant Esteve de Granollers, atribuïts als pintors Vergós, que forma part de la col·lecció del Museu Nacional d'Art de Catalunya. L'exposició també explica els principis del segle XX de Granollers, quan la ciutat es ven el retaule per aconseguir fons per construir part de l'hospital-asil.

Descripció

L’any 2017 es compliren 100 anys de la venda del retaule de sant Esteve de Granollers a la Junta de Museus de Barcelona; una efemèride que un grup de ciutadans rememora i expressa el desig que els retaules puguin tornar a la ciutat, on hi va presidir, des de 1500 a 1765/ 1775, a l’església de Sant Esteve de Granollers.

La darrera vegada que la ciutadania de Granollers havia pogut veure els retaules a la seva ciutat va ser del desembre de 1997 a l’abril de 1998, ja fa 20 anys. En aquella ocasió, l’exposició Entra a l’església gòtica de Granollers, produïda pel Museu de Granollers, va permetre gaudir de tres taules cedides pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

L’exposició Retorn a Granollers del retaule gòtic de sant Esteve porta a Granollers, per primera vegada, la major part de les taules que s’han conservat d’aquest magnífic retaule del grup Vergós: onze de les tretze taules que es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya. I és en aquest context que presentem com era el Granollers de l’època de la venda del retaule, ara fa cent anys. Una vila en creixement i en plena transformació que rep el títol de ciutat el 1922, i que està en l’origen del Granollers que coneixem avui.

Més informació

La mostra va acompanyada de l’edició d’un catàleg que compta amb els continguts de l’exposició i, a més a més, tres textos d’encàrrec: un primer sobre les transformacions de Granollers al començament del segle XX, a càrrec de l’historiador Jordi Planas; un altre que documenta el procés de la venda del retaule, a càrrec de l’historiadora de l’art Cinta Cantarell i un tercer sobre l’estudi del propi retaule a càrrec del conservador del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Joan Yeguas.

El catàleg el podeu trobar a la venda a la botiga del museu.