Opera aperta. Festival d'art i paraula de Granollers

24/04/2024

Ja estem preparant Opera aperta, Festival d'art i paraula de Granollers. Enguany serà del 6 al 9 de juny a Roca Umbert, Fàbrica de les Arts. Aviat compartirem tota la programació. De moment, guardeu-vos les dates!

A d’alfabet, de llenguatge, de paraula

Opera aperta, el festival d’art i paraula de Granollers, aquest any aborda el valor de la paraula i del llenguatge. Arribats a la cinquena edició, i en complicitat amb l’Any Tàpies i la Universitat Popular de Granollers, es fixa en aquesta capacitat única que ens fa humans. La paraula permet negociar amb els adversaris, entronca emoció i coneixement i fa possible el món comú. Hem de renunciar a la força reparadora de la paraula? Ens pot ajudar a frenar la pujada dels feixismes? Què n’hem de fer de la paraula creada per la intel·ligència artificial? La gran lletra A d’Antoni Tàpies, una obra destacada del fons d’art del Museu de Granollers, ens convida a transitar per alguns dels interrogants urgents del món d’avui. Quatre dies de pensament, diàlegs, art i cinema que aquest any, i de manera excepcional, es duran a terme als espais de Roca Umbert. Com cada any, tot gratuït, t’hi esperem!

 

L’any 1977, el Museu de Granollers va convidar a Joan Brossa, Joan Miró i Antoni Tàpies a realitzar una exposició. A més d’aportar una generosa selecció d’obres, Tàpies va optar per produir una peça a les sales del museu. Desplaçat a Granollers, va treballar en una gran lletra A realitzada amb un llenç de pintar que fusiona el llenguatge escultòric amb la tradició pictòrica. Una obra que condensa la forma de treball pròpia d’aquest artista universal, que sovint es val de símbols i lletres, i una referència a la primera lletra del seu nom. Però a ningú se li escapa que aquesta gran escultòrica invoca també l’alfabet, l’alfa i l’omega, el principi i el final, l’esdevenir del món i la capacitat, infinita, de nombrar les coses amb la paraula. A l’Opera aperta 2024, dialogarem sobre les virtuts de la paraula i els perills que l’amenacen en el món d’avui.

 

Arxivat a: General