Opera aperta, el festival d’art i paraula de Granollers

27/05/2024

Del 6 al 9 de juny a Roca Umbert, fàbrica de les Arts. Opera aperta. Festival d'art i paraula de Granollers, amb el lema: A d’alfabet, de llenguatge, de paraula.

 

Opera aperta, el festival d’art i paraula de Granollers, aquest any aborda el valor de la paraula i del llenguatge. Arribats a la cinquena edició, i en complicitat amb l’Any Tàpies i la Universitat Popular de Granollers, es fixa en aquesta capacitat única que ens fa humans. La paraula permet negociar amb els adversaris, entronca emoció i coneixement i fa possible el món comú. Hem de renunciar a la força reparadora de la paraula? Ens pot ajudar a frenar la pujada dels feixismes? Què n’hem de fer de la paraula creada per la intel·ligència artificial? La gran lletra A d’Antoni Tàpies, una obra destacada del fons d’art del Museu de Granollers, ens convida a transitar per alguns dels interrogants urgents del món d’avui. Quatre dies de pensament, diàlegs, art i cinema que aquest any, i de manera excepcional, es duran a terme als espais de Roca Umbert. Com cada any, tot gratuït, t’hi esperem! 

L’any 1977, el Museu de Granollers va convidar a Joan Brossa, Joan Miró i Antoni Tàpies a realitzar una exposició. A més d’aportar una generosa selecció d’obres, Tàpies va optar per produir una peça a les sales del museu. Desplaçat a Granollers, va treballar en una gran lletra A realitzada amb un llenç de pintar que fusiona el llenguatge escultòric amb la tradició pictòrica. Una obra que condensa la forma de treball pròpia d’aquest artista universal, que sovint es val de símbols i lletres, i una referència a la primera lletra del seu nom. Però a ningú se li escapa que aquesta gran escultòrica invoca també l’alfabet, l’alfa i l’omega, el principi i el final, l’esdevenir del món i la capacitat, infinita, de nombrar les coses amb la paraula. A l’Opera aperta 2024, dialogarem sobre les virtuts de la paraula i els perills que l’amenacen en el món d’avui.

 

Informació 

Lloc de realització: Sala d'actes de la Biblioteca de Roca Umbert

Entrada lliure amb aforament limitat, no cal fer reserva prèvia

Un cop finalitzat el festival, tots els actes es penjaran al canal de Youtube del Museu de Granollers

L’organització es reserva el dret de canviar els formats si les mesures sanitàries ho determinen

 

Lectures per anar fent boca

Les biblioteques de Granollers són presents també a Opera aperta amb una guia de lectura que han elaborat amb les publicacions recents dels participants al festival. La trobareu a la Biblioteca Can Pedrals, Biblioteca Roca Umbert i també a  https://www.bibliotequesdegranollers.cat/

Podreu adquirir els llibres dels participants gràcies a la col·laboració de les llibreries La Gralla i Abacus.  

Filosofia a les ones

Durant els dies del festival, Ràdio Granollers emetrà textos filosòfics sobre el llenguatge llegits per alumnes d’Arsènic Espai de Creació

Opera aperta ha estat inclosa en el Banc de Bones pràctiques de projectes culturals de la Diputació de Barcelona dins del projecte Cultura Transformadora.

Opera Aperta forma part de la programació de lAny Tàpies.

 

Arxivat a: General