PorositatsLab
Porositats és un laboratori d’art i educació impulsat pel Programa d'Arts Visuals de la Diputació de Barcelona a tres municipis pilot -Granollers, el Prat de Llobregat i Terrassa-, en col·laboració amb ACVic Centre d’Arts Contemporànies.
El Laboratori POROSITATS, combina investigació, formació, producció i difusió, a partir de l’activació d’un grup de treball configurat per professionals i persones en fase de professionalització de la gestió cultural de l’art i l’educació, en un espai de treball de caràcter intermunicipal, amb l’objectiu d’impulsar la creació de diversos projectes específics, i amb la possibilitat d’implementació en un o en diversos contextos municipals.
Des d’aquest projecte es contempla realitzar un recull d’experiències que combinen processos creatius amb processos educatius de caràcter col·lectiu, i que ofereixen solucions diferents en l’intent de generar espais d’acció, d’autoformació i de coparticipació de la ciutadania en el seu desenvolupament.
La finalitat global d’aquest projecte consisteix a dissenyar i impulsar tres projectes pilot que posin en relació l’art i l’educació, configurats en un grup de treball multidisciplinari mitjançant una metodologia fonamentada en el coneixement especialitzat i l’experimentació transversal.
OBJECTIUS
-Concebre i impulsar projectes específics que posin en relació l’art i l’educació a partir d’un grup de treball transdisciplinari i transmunicipal. -Establir una xarxa de col·laboracions entre diferents àmbits vinculats a l’aprenentatge, la producció i la difusió dels processos creatius, conjuntament amb processos educatius.
-Reforçar les relacions entre espais de producció, recerca i difusió, i espais de formació i recerca.
-Visibilitzar processos de treball transversals, realitzats a partir d’un eix estructural comú, tot compartint metodologies i mecanismes d’avaluació.
-Promoure i donar valor a la presència de les arts a la societat, així com remarcar la funció social de l’art i l’educació.
-Impulsar la transversalitat del fet cultural per tal d’endegar experiències que puguin implementar-se en un determinat context.
-Perseguir la implementació d’experiències enriquidores en aquests àmbits de encreuament (art, educació i territori), i fomentar la seva continuïtat en el temps.
QUÈ ÉS MEMÒRIA?
Memòria és el projecte de Granollers per al Laboratori Porositats Granollers encapçalat pel Museu de Granollers, el Servei Municipal de Cultura de Granollers, Educació i Joventut i l’institut Celestí Bellera. El projecte es planteja a partir de la combinatòria entre escoles (educadors i alumnes), institució cultural (tècnics municipals i gestors d’espais culturals), creadors (artistes, dissenyadors…).
La voluntat del projecte és, a través del treball del concepte de la memòria, -un dels eixos transversal de la col·lecció d’art contemporani del Museu de Granollers-, anar aproximant-nos a diferents artistes i obres del fons i alhora anar construint un seguit d’eines que ens ajudin a llegir i aproximar-nos als llenguatges plàstics contemporanis.
L’artista convidat en aquesta primer Laboratori ha estat Lluís Estopiñan amb l’obra Disclosed Memory, 2016.
És un projecte que gira al voltant del poder evocador de les fotografies de temps passats, dels moments emotius que contenen, però també de la seva fragilitat física, i estableix un paral·lelisme amb la nostra memòria.
DURADA
La durada és d’un curs escolar, tot i que el seu desplegament es pot concentrar en un període més curt. S’han realitzat quatre sessions en diferents espais i s’ha configurat un grup de treball en el qual hi participen un centre educatiu, un artista o creador convidat per una institució cultural. Al final del procés es presenta a l’Institut Celestí Bellera una exposició.
PROCÉS I TEMÀTICA
Es planteja com un projecte que posa en relació el treball creatiu d'una artista amb el treball d’un grup d’alumnes d’aproximació. L’objectiu és el coneixement de l’obra i del procés creatiu de l’artista, a través de diferents sessions que finalitzaran en la creació i realització de diferents treballs artístics per part dels alumnes.
PERSONES I ENTITATS PARTICIPANTS:
Anna Crosas, Diputació de Barcelona.
Ramon Parramon, ACVic Centre d’Arts Contemporànies.
Maite Palomo, ACVic Centre d’Arts Contemporànies.
Laia Casanoves, Roca Umbert Espai d’Arts
Elisenda Soy, artista, resident a Roca Umbert
Clara Rebollo, mediadora. Projecte Feedback i Relats de l’art al MDG
Teresa Llobet, coordinadora de la Fundació privada Cultural de Granollers AC
Lluís Estopiñan, artista.
Glòria Fusté, coordinadora del Museu de Granollers.
Imma Saurí, tècnica d’activitats del Museu de Granollers.
Anna Estany, professora de l’Institut Celestí Bellera
Anna Paredes, professora de l’Institut Celestí Bellera
Pau Farells, artista i professor del Taller Ginebró
Jaume Parera, artista i professor.
Toni Cirera, expert convidat en materials educatius.